Een hele korte bocht

Vandaag (17 januari 2017) staat onderstaand verhaal in het Algemeen Dagblad.

 

Meeste zzp’ers in Gouda

Bijna 590 inwoners van Gouda en omgeving hebben vorig jaar de stap gezet om zzp’er te worden. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe bedrijven in de Goudse regio.

 

Rik Sneijder 17-01-17, 08:16

Onderkant formulier

Ten opzichte van vijf jaar geleden is het aantal starters in deze regio met gemiddeld achttien procent toegenomen. Dat blijkt uit het Jaaroverzicht ondernemend Nederland 2016 van de Kamer van Koophandel, dat gisteren is verschenen. In het gehele Groene Hart zijn er vorig jaar 5.000 bedrijven bijgekomen, dat heeft de Kamer van Koophandel op verzoek van deze krant becijferd.

Oudewater

Het grootste deel van de nieuwe bedrijven (zzp’ers én middenstanders) ontstond in Gouda (723), Waddinxveen (262), Krimpenerwaard (522), Zuidplas (404, Bodegraven-Reeuwijk (371) en Oudewater (97). De netto toename van de bedrijvigheid is minder, want er zijn vorig jaar ook bijna 1.170 prille ondernemingen gestopt. Als over een periode van vijf jaar wordt gekeken, is de bedrijvigheid in de Goudse regio wel gestegen. Oudewater staat met 21 procent groei aan kop.

Slecht werkgeverschap

Deze toename komt door slecht werkgeverschap

Kal van den Mosselaar, administratiekantoor Bloemendaal-Gouda

De toename in Gouda bleef steken op 13 procent. Gemiddeld lag de stijging op zo’n 18 procent. Die stijging verbaast Gouwenaar Kal van den Mosselaar niets. Hij begeleidt met zijn administratiekantoor Bloemendaal-Gouda veel zzp’ers. Van den Mosselaar is stellig: ,,Die toename heeft niet zozeer met begeleiding van gemeenten of een ondernemersvereniging te maken maar meer met slecht werkgeverschap. Iemand die op z’n 45ste wordt ontslagen is meestal genoodzaakt om als zelfstandige door te gaan. Ze zijn vaak te duur of te oud om bij een andere werkgever opnieuw te beginnen.”

De Gouwenaar helpt zzp’ers met het papierwerk, met de benodigde jaarstukken en belastingzaken. ,,Met de economische opleving wordt het nu voor zzp’ers en voor degenen die een eigen bedrijf zijn begonnen wel gemakkelijker om aan opdrachten te komen.”

 

De vraag van het telefonisch interview was of er een duidelijke oorzaak aan te wijzen was voorde toename van het aantal zzp-ers.

Het interview duurde ongeveer 10 minuten en is in één zin samengevat. Een hele korte bocht!  De bocht was zo kort dat mijn naam veranderd is van Paul naar Kal

Zzp-ers heb je in vele soorten en maten. Het kunnen hoog opgeleiden “specialisten” zijn zoals accountants, ict’ers, pensioenadviseurs e.d. Mensen die op basis van hun deskundigheid bewust kiezen om zich te verhuren aan grote bedrijven. Daarnaast kennen we de vaak laag opgeleide medewerkers in de bouw die door hun baas worden ontslagen en morgen terug mogen komen als zzp-er. De baas gebruikt deze “truc” om te besparen op loonkosten. Geen sociale en pensioenpremies meer. De nieuwe zzp-er heeft in principe geen stem en moet het zelf maar zien te rooien. Dit bedoel ik met mijn opmerking over slecht werkgeverschap.

Alle zzp-ers zie ik graag langskomen. De laatste categorie, de “slachtoffer” zzp-er help ik graag om de weg te vinden om te overleven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie